به مناسبت فرارسیدن سالگرد شهادت میثم تمار یار امام علی ع که نمونه بارز ولایتمداری هستند، پایگاه خبری همدان هرهیخته گفتگویی با کارشناسان مذهبی انجام داد که در ذیل می خوانید.
به گزارش همدان فرهیخته، در این رابطه حجتالاسلام مصطفی حاجی ولیئی، کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگارما، با اشاره به ضرورت زنده کردن یاد افرادی همچون میثم تمار گفت: امید است که با زنده کردن یاد این یاور راستین ولایت، برکات الهی جامعه غدیری ما را فرا بگیرد و با الگوبرداری از این بزرگ مدافع اهل بیت، بتوانیم سعادتی نیکو برای خود رقم بزنیم.
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه جناب میثم تمّار، یکی از یاران خاص و ممحرم اسرار امیرالمؤمنین ع است، افزود: او که ایرانی الاصل و بنده آزاد شدهی امیرالمؤمنین است، توفیق پیروی و یاری از سه امام معصوم یعنی امیرالمؤمنین، امام حسن مجتبی و امام حسین سید الشهداء را در کارنامه خود ثبت کرده است و همین خدمت و ارادت به اهل بیت ع او را به قلههای رفیعی از معرفت و معنویت رسانده بود.
علم سرشار الهی میثم تمار
حجتالاسلام حاجی ولیئی به تشریح به چند ویژگی از ویژگیهای این بزرگ مرد الهی پرداخت و گفت: یکی از ویژگیهای این بزرگوار علم سرشار الهی بود بر اساس روایات میثم تمار با آنکه از مردم طبقه پایین زمان خود بوده اما به جهت مقام والایی که نزد امیرالمؤمنین عپیدا کرده بود، از برخی از علوم آن حضرت بهرهمند شده بود.
وی ادامه داد: میثم علم تفسیر قرآن کریم را از امیرالمؤمنین ع آموخت و جان تشنه خود را از دریای بیکران علوم علوی سیراب ساخت. میثم در همین زمینه کتابی تدوین نمود که این کتاب توسط پسرش نقل شده است و همین کتاب موجب شده تا نام میثم در میان مؤلفان شیعه ثبت شود.
این کارشناس مسائل مذهبی اضافه کرد: گذشته از علم تفسیر، امیرالمؤمنین«علم منایا و بلایا» را در اختیار میثم قرار داده بودند. بر اساس این علم، میتوان به عاقبت افراد و چگونگی مرگ ایشان را پیش بینی نمود. میثم تمار گوشهای از این علم را برای مردم بازگو کردند و پاره ای از حوادث آینده را با ایشان در میان گذاشته و مایه تعجب ایشان را فراهم میکردند. خبر از چگونگی شهادت خود، خبر از مرگ معاویه، واقعه کربلا و قیام مختار از این قبیل پیشگوییهاست.
یاور ولایت تا پای جان
وی با بیان اینکه دیگر ویژگی میثم تمار، یاور ولایت و تا پای جان ایستادن او دراین راه بود، گفت: یکی از ویژگیهای شیعه واقعی که در روایات بیان شده است یاری کردن امام ع است. براساس روایات مختلف ما سه شیوه برای یاری امام ع همچون شیوه های یاری کردن امام (علیه السلام) با قلب ، شیوه یاری کردن امام با زبان است و شیوۀ سوم، یاری رساندن به امام با عمل است.
حجتالاسلام حاجی ولیئی با تاکید براینکه جناب میثم تمار هر سه شیوه یاری را در مورد امیرالمومنین ع انجام دادند افزود: از نظر قلبی، محبت و معرفت تمامی نسبت به امیرالمؤمنین ع داشتند و از نظر زبان، فضائل و مناقب ایشان را بر زبان جاری می کردند تا آنجا که وقتی ابن زیاد ملعون، او را از بالای نخلی آویزان کرد، به مردم گفت: «از من بپرسید تا از فتنههاى بنى امیه شما را آگاه کنم؛ سَلُونِی فَوَ اللَّهِ لَأُخْبِرَنَّکُمْ بِمَا یَکُونُ مِنَ الْفِتَنِ وَ مَخَازِی بَنِی أُمَیَّه» و چون اندکى با آنها سخن گفت. ابن زیاد دستور داد تا زبان او را ببرند. و از نظر عمل، در راه دفاع از ولایت از هیچ اقدامی فروگذاری نکردند و تا پای جان از امیرالمؤمنین ع دست برنداشتند.
ساده زیستی و قناعت
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه دیگر ویژگی میثم تمار ساده زیستی و قناعت ایشان بود، افزود: از ویژگیهای انسان مؤمن آن است که دل خود را مشغول بندگی خدا میکند و به ظواهر دنیا دل نمیبندد. جناب میثم تمّار با ساده زیستی و سخت کوشی برای کسب درآمد حلال مصداق بارز این ویژگی اهل ایمان بود.
وی ادامه داد: ایشان با فروختن خرما در کوفه امرار معاش می کرده و برای آنکه به لقمهی حرام و شبه ناک گرفتار نشود، و دامن خود را به اموال بنی امیه آلوده نسازد، با قناعت ساده زیستی، زندگی خود را سپری می کردند. که اقتداء به این ویژگی میثم تمار می تواند بسیاری از مشکلات و گرفتاریهای بیمورد زندگیهای امروز را درمان کند.
مرز بندی با دشمنان اهل بیت
حجتالاسلام حاجی ولیئی با بیان اینکه دیگر ویژگی میثم تمار مرز بندی با دشمنان اهل بیت ع بود، گفت: میثم تمار در مقابل دشمنان امیرالمؤمنین ع ساکت ننشسته و در برابر ایشان موضعگیری کردند. میثم تمار مىگوید: روزى، علی به من گفت «وقتى زنازاده بنى امیّه به تو بگوید از من برائت بجویى چکار مىکنى؟کَیْفَ بِکَ إِذَا دَعَاکَ دَعِیُّ بَنِی أُمَیَّهَ إِلَى الْبَرَاءَهِ مِنِّی» گفتم: «تبرّى نمىجویم». فرمود «پس در آن هنگام تو را مىکشد و به دار مىآویزد؛ قَالَ إِذاً وَ اللَّهِ یَقْتُلَکَ وَ یَصْلِبَک.»گفتم: «مقاومت مىکنم و این در راه خدا کم است.» حضرت فرمود «پس با من در بهشت خواهى بود؛ إِذاً تَکُونَ مَعِی فِی الْجَنَّهِ.»
تربیت نسلی امام یاور
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه تربیت نسلی امام یاور یکی دیگر از ویژگیهای میثم تماربود، گفت: میثم تمار برای یاری دین خدا و نصرت امام، فرزندانی شایسته تربیت نمود. از میثم شش فرزند به نام های محمد، صالح، علی، عمران و حمزه باقی ماند که از اصحاب امام سجاد، امام باقر، و امام جعفر صادق (ع) بودند و نوه های میثم نیز از یاران ائمه اطهار بوده و خدمات فراوانی به اسلام و تشیع نمودند.
شاخصه بارز میثم تمار، ولایتمداری بود
در ادامه نیز حجت الاسلام موسوی، یک کارشناس مذهبی در گفتگو با خبرنگار همدان فرهیخته، به تشریح شخصیت میثم تمار پرداخت و گفت: میثم تمار در اصل ایرانی و در کوفه برده خانمی بوده که توسط امیرالمومنین علی ع خریداری و او را در راه خدا آزاد می کند از آن زمان دیگر عاشق امیرالمومنین ع و جزء اصحاب ایشان می شود.
این کارشناس مسائل مذهبی ادامه داد: ظاهرا احتمال اینکه ایشان ایرانی بوده بخاطر نامش است چون امیرالمومنین از او سئوال می کند اسمت چه است می گوید سالم، که آقا فرمودند نه مادر تو در کودکی اسم تو را میثم گذاشته و به همین خاطر هم ایشان پسندید که همان نام میثم بر رویش باشد ، لقب تمار هم به این علت که در کوفه خرید و فروش خرما می کرده به اون نسبت داده بودند.
وی با بیان اینکه میثم تمار جز اصحاب سر امیرالمومنین بوده، افزود: ایشان بسیار انسان پاک طینتی بوده و در عین حال چندین ویژگی منحصر به فرد همچون سخنوری که دارای فصاحت و بلاغت بسیار بالای بوده، داشته که معمولا در صنف بازاریان وقتی که میخواستند با بزرگان حکومت صحبت کنند ایشان نمایندگی صحبت با اون بزرگ را به عهده میگرفتند و یکبار که در مقابل عبیدالله ابن زیاد سخن وری می کند که او خیلی از فصاحت، بلاغت و قدرت سخنوریاش تعجب می کند.
حجتالاسلام موسوی با بیان اینکه مفسر قرآن یکی دیگر از ویژگی های میثم تمار بود، اضافه کرد: ایشان شاگرد امیرالمومنین ع، امام حسن مجتبی ع و اباعبدالله الحسین ع بود و از محضر این سه امام بهره برده برد ولی بیشتر از امام علی ع و ظاهرا در اواخر عمر حضرت با ایشان آشنا می شود.
وی ادامه داد: قدرت تفسیر قرآن میثم تمار به قدری بالا بود که به ابن عباس که مفسر بزرگی بوده آموزش میداده و یک روز به او میگوید قلم و کاغذ بیاور و هر چه میگویم بنویس که در انتها خبر شهادتش را هم میدهد.
میثم تمار جزء اصحاب روایت بود
این کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه میثم تمار جزء اصحاب روایت بود ، افزود: ظاهرا روایات زیادی هم از ایشان نقل شده که البته کمتر به دست ما رسیده، ظاهرا جزء راویان حدیث و روایتگر هم بوده و برخی از احادیث هم وجود دارد که ناقلش ایشان بوده، کتابی هم در این زمینه تدوین شده بوده ولی دیگر در دسترس نیست.
وی با بیان اینکه ویژگی دیگر میثم تمار خبر دادن از مسائل غیبی و آینده بوده، افزود: ایشان در زندان به مختار خبر آزادی و اینکه سپس از قاتلان امام حسین انتقام می گیرد، خبر شهادت امام حسین ع و خبر از مرگ معاویه را می دهد و در عین حال برخی از اخبار غیبی را در میان مردم بیان می کرده، که این ویژگی را از امام علی ع یاد گرفته بود.
حجتالاسلام موسوی ادامه داد: امام علی ع حتی به ایشان می فرمایند از آن درخت خرمایی که ایشان از او خرما می چیده و می فروخته توسط عبیدالله ابن زیاد آویزان می شود و دست و پا و زبانت را قطع میکنند و در روز سوم از دهان و بینیات خون جاری و به شهادت می رسی، که از آن زمان به بعد میگویند میثم در کنار این درخت مشغول به نماز و از این درخت محافظت میکرده و منتظر شهادتش بوده است.
وی اضافه کرد: در نهایت سال ۶۰ هجری، ۱۲ روز قبل از اینکه امام حسین وارد عراق بشوند ایشان در یک راه برگشت از سفر حج عمره دستگیر و عبیدالله ابن زیاد از او میخواهد که نسبت به علی ع اظهار برائت و بیزاری کند که ایشان قبول نمی کند در صورتی میتوانستند تقیه کنند و جان خودشان را نجات بدهند ولی ایشان شهادت را انتخاب و شروع به دفاع از امام علی ع میکند.
این کارشناس مسائل مذهبی افزود: به همین دلیل عبیدالله ابن زیاد دستور میدهد که دو دست و پای ایشان را قطع و بالای همان درخت خرما آویزان کنند که وقتی این کار را انجام میدهند میثم تمار می گوید که آقایم خبر داده بود که دست و پا و زبانم را قطع میکنید که عبیدالله براساس آن کینهای که از امام داشتند و برای اینکه اثبات کند امام دروغ گفته زبانش را قطع نمی کند ولی پس از سه روز میثم با زبان آتشین خود شروع به بیان فضایل اهل بیت و رذایل دشمنانش میکند که در نهایت عبیدالله مجبور میشود زبانش هم قطع کند و پس از آن به شهادت میرسد.
وی در پایان با اشاره به خصوصیت ولایتمداری میثم تمار گفت: جامعه ما نیاز به چنین افرادی دارد که پای ولایت بایستند، که به لطف خدا و به برکت خون شهدا و نظام مقدس جمهوری اسلامی کسی را نداریم که در مورد ولایت علی ع سخن بگوید و آزاری بییند و هر کسی در جامعه ما از امیرالمومنین و اهل بیت ع دم بزند عزیزتر میشود، ولی در عین حال ما باید درصدد شناساندن همچنین صحابههای خوب اهل بیت ع باشیم که الگوهای بسیار مناسبی هستند که در برابر دستگاه ظلم مقاومت و ویژگیهای مثبت فراوانی داشتند که شیعه امیرالمومنین هم باید اینگونه باشد.
انتهای پیام/
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42