در تور رسانهای که روز سه شنبه( ۱۵ آذرماه) به همت اداره کل منابع طبیعی استان برگزار شد،خبرنگاران از حوزه معرف زوجی گنبد استان همدان به همراه ایستگاه های آن که با مساحت ۴۴۷ هکتار در فاصله ۳۵ کیلومتری همدان و روستای گنبد و نزدیک به جاده ملایر قرار دارد و مسئولیت پایش پروژههای حوزههای آبخیز را به عهده دارد و دیگر نقاط منابع طبیعی همچون محدودهای در نزدیکی روستای سیاهکمر را بازدید کردند.
معاون دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: حوزه معرف زوجی و آبخیز گنبد همدان در مبحث پایش رتبه اول کشور است و از امکانات بسیار خوبی برخوردار است؛ همدان در بسیاری از زمینهها در حوزه منابع طبیعی سرآمد است اما نیازمند بودجه و تزریق اعتبارات است تا بتواند به اهداف بالای خود برسد.
محمد شرافتی افزود: ایستگاه و حوزه آبخیز گنبد همدان بستری مناسب برای تحقیقات پژوهشگران و بررسیهای مقالات دانشگاهی آنها است و بیش از ۲۰ مقاله پژوهشی و پایان نامه با رفرنس بهترین دانشگاههای خارج از کشور در این محیط تألیف شده است.
شرافتی مطرح کرد: باید مدیریت حوزه آبخیز را به درستی پیگیری کنیم چراکه اقدامات مکانیکی، بیولوژیک و بیومکانیک هر ساله در دستور کار قرار دارد.
معاون دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: تنها ۱۲ حوزه آبخیز معرف در سطح کشور وجود دارد که متأسفانه پوشش ملی به طور کامل در سرتاسر ایران طی این سالها صورت نگرفته و براساس مطالعات به بیش از ۳۲ حوزه نیازمندیم.
وی اظهار کرد: برای ایجاد یک سانتی متر خاک ۷۰۰ سال زمان نیاز است همین موضوع نشاندهنده مهم بودن اقدامات سازمان حفاظت از منابع طبیعی است.
شرافتی تصریح کرد: در کشورهای در حال توسعه مانند ایران متوسط فرسایش خاک نزدیک به ۱۵.۵ تن در هکتار محاسبه شده اما در کشورهای توسعه نیافته بین ۳۰ تا ۴۰ تن در هکتار است.
وی تاکید کرد: شخم در جهت شیب موجب تخریب، فرسایش و رسوب خاک میشود بنابراین باید از بروز این اتفاق جلوگیری شود.
شرافتی در آخر افزود: برای اینکه بتوانیم خاک ارزشمند و حاصل خیز را برای تولید محصولات کشاورزی حفظ کنیم به دنبال این هستیم که از تخریب خاک جلوگیری کنیم.
در ادامه محمدمهدی آرتیمانی، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان بیان کرد: از اثرات مثبت فعالیتهای ایستگاههای حفاظت میتوان به حفظ و توسعه ۵۴ گونه گیاهی اشاره کرد که بسیار اتفاق مثبتی است.
وی گفت: میزان متوسط فرسایش خاک در استان همدان براساس مطالعات صورت گرفته طی هر سال هشت تا ۱۲ تن در هکتار است.
آرتیمانی افزود: با اقداماتی که برنامهریزی شده، آیندهنگری کردهایم که فرسایش خاک در استان همدان را تا هشت تن در هکتار کاهش دهیم و برای انجام این کار بزرگ نیازمند اعتبارات و تزریق بودجه لازم هستیم و این موضوع اولویت اول انجام کار است.
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42