مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: ایجاد دامداری های صنعتی و بسته، فرصتی برای ایجاد اشتغال جوانان و فرزندان عشایر و راهکاری نوین برای کاهش فشار دام بر مراتع این استان است.
اسفندیار خزائی اظهار کرد: همواره یکی از دغدغه های منابع طبیعی در فصل بهار و ورود عشایر به مناطق ییلاقی همدان، متناسب نبودن آمار دام عشایر با ظرفیت مراتع استان است.
وی خاطرنشان کرد: برای نمونه بر اساس ارزیابی های صورت گرفته سال گذشته ۱.۸ برابر و سال ماقبل ۲.۵ برابر ظرفیت مراتع دام وارد عرصه های منابع طبیعی استان شده بود که تداوم این رویه آسیب های فراوانی به طبیعت وارد می کند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان ادامه داد: هر چند این مجموعه راهکارهایی برای پیشگیری از آسیب دام ها به مراتع از جمله کاهش مدت زمان حضور عشایر در سامانه های پیش بینی شده به منظور ایجاد تعادل بین دام و ظرفیت مرتع و جلوگیری از بروز آسیب به گیاهان پایا، دارد اما برای رفع این مشکل باید فکری اساسی شود.
خزائی بیان کرد: باید بپذیریم که فرزندان عشایر نیز نیازمند شغل هستند و این موضوع بارها در شورای عشایری عنوان و پیشنهاد شده دامداری بسته و صنعتی بدون نیاز به تعلیف دام بر روی مراتع بلکه تعلیف دستی، مهیا شود تا علاوه بر حفظ دام در تولید یعنی افزایش تولید گوشت، شیر و فرآوردههای دامی با کیفیت بالا نقش داشته باشند.
وی افزود: ایجاد شغل برای عشایر از طریق راهاندازی دامداری بسته و صنعتی یک راهکار اساسی برای بهبود وضعیت معیشتی این قشر، جلوگیری از مهاجرت بیرویه به شهرها و حفظ منابع طبیعی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان تاکید کرد: ظرفیت مراتع این استان محدود است بنابراین باید با تخصیص اراضی به فرزندان عشایر و فراهم کردن زمینه دامداری بسته یا همان صنعتی، میزان فشار دام بر روی مراتع را کاهش داد.
خزائی اظهار کرد: دامداری سنتی باعث چرای بیرویه، فرسایش خاک و تخریب مراتع شده است اما با تبدیل به دامداری بسته، مصرف علوفه کنترلشدهتر شده و فشار بر طبیعت نیز کاهش مییابد.
وی بیان کرد: مراتع استان همدان با ۶۶۵ هزار هکتار وسعت جزو مراتع ییلاقی کشور محسوب می شود که یک درصد از مراتع و سه درصد از تولید علوفه کشور را دارد
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: البته برخی سال ها به علت افزایش باران تولید علوفه بیشتر شده اما امسال به علت کاهش نزولات جوی احتمال کاهش تولید علوفه در مراتع وجود دارد.
خزائی اضافه کرد: عشایر برای سومین سال متوالی تقویم کوچ را رعایت کرده و نیمه اردیبهشت وارد عرصه ها و سامان های پیش بینی شده شدند که این نتیجه جلساتی است که بین استانداری و منابع طبیعی همدان با استان های میان بند و قشلاقی برگزار و ورود عشایر از ۱۵ اردیبهشت به مراتع همدان نهادینه شد.
وی ادامه داد: ۶۶۵ هزار هکتار مرتع استان همدان ۱۹۰ هزار واحد دامی و ۶۴ هزار بهره بردار روستایی و عشایری را شامل می شود که حدود ۷۰ هزار هکتار از آن مراتع درجه یک است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری همدان گفت: استان های میان بند شامل لرستان و کرمانشاه استان های قشلاقی شامل خوزستان، ایلام و استان های میان بند و قشلاقی شامل کرمانشاه و گیلان غرب می شود و عشایر متعلق به طوایف یارمطاقلو، جمور، ترکاشوند و حسنوند از نیمه اردیبهشت در همدان حضور می یابند.
خزائی اضافه کرد: برای پیشگیری از ورود زود هنگام عشایر به مراتع استان، اقدامات مورد نیاز برای فرهنگسازی با ارسال پیامک، حضور در مناطق قشلاقی و اطلاع رسانی و افزایش آگاهی و برگزاری کلاس آموزشی برای رعایت تقویم کوچ صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه بعد از گذشت ۱۰ روز از ورود عشایر به همدان می توان میزان دام حاضر در مرتع را ارزیابی و آمار مشخصی ارائه کرد گفت: منابع طبیعی همدان دنبال بهره گیری از توان عشایر برای مهار حریق مراتع در قالب طرح “حفاظت مشارکتی” است چراکه نمی شود عشایر فقط از مراتع برای تعلبف دام استفاده کرده و نقشی در حراست از طبیعت نداشته باشند.
منبع:ایرنا
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081