صبح دیروز و همزمان با سفر رئیس قوه قضائیه به استان همدان، درآئینی مراسم تحلیف ۶۱کارآموز وکالت ورودی سال ۱۴۰۰ با حضور رئیس دیوان عالی کشور برگزار شد.
پیش از برگزاری مراسم به صورت رسمی، رئیس و هیات مدیره کانون وکلای دادگستری استان همدان در جلسه خصوصی با حجت الاسلام والمسلمین محمد جواد منتظری،رئیس دیوان عالی کشور مشکلات و چالشهایی را مطرح کردند. در این دیدار محمدرضا مددی،رئیس کانون وکلای دادگستری استان همدان در خصوص تفتیش و تردد وکلا به مراکز قضایی ودادگستری، حفظ شأن وکلا صحبت و رئیس دیوان عالی کشور صحبت کردند که رئیس دیوان عالی کشور قول مساعد برای پیگیری مشکلات وکلا را داد.
حجت الاسلام و المسلمین محمدجواد منتظری گفت: ما وکلا را از خودمان میدانیم؛وکلا همکار دستگاه قضا هستند و باید با آنها تعامل داشت. همچنین باید جلسات تعامل با کانونهای وکلا رادر استانها بیشتر کنیم. در ادامه این جلسه رئیس دیوان عالی کشور در آئین تحلیف کارآموزان وکالت شرکت کردو در جمع وکلا حضور یافت.
***شغلی که با قسم شروع میشود مقدس است
در این آئین، رئیس کانون وکلای دادگستری استان همدان ضمن تبریک به کارآموزانی که به تازگی به جرگه وکلا پیوستند، توصیه کرد: همکاران جوان و تازه نفس باید بدانند با توجه به اینکه در کشور ۲ هزار شغل وجود دارد اما قانونگذار برای تعدادی از این مشاغل قرائت سوگند را ضروری دانسته است که رئیس جمهور، نمایندگان مجلس، پزشکان و وکلا از جمله کسانی هستند که شغلشان را با قسم شروع میکنند که نشان از تقدس شغل وکالت است و این تقدس نباید فراموش شود.
محمدرضا مددی ضمن تاکید براینکه قانونگذار ضمانت بزرگی برای این سوگند نامه دارد و آن شرافت افراداست، داد: در سوگندنامه وکالت آمده است که وکیل باید محرم بوده و با احترام برخورد کند تا خدشهای به این سوگندنامه وارد نشود.
رئیس کانون وکلای دادگستری استان همدان ادامه داد: قاضی همچون پارچه سفیدی است که نباید به آن لکه ای وارد شود که در این صورت هیچگاه آن لکه محو نمیشود که این موضوع برای وکلا هم صدق می کند.
در این مراسم، رئیس دیوان عالی کشور هم با بیان اینکه باید تلاش کنیم تا رابطه بین دستگاه قضا، کانون وکلا و کارشناسانِ مرتبط تقویت و همدیگر را به عنوان مجموعه همکار بشناسند، افزود: در این صورت رابطه حسنه شکل گرفته و تبادل اطلاعات انجام و هر دو طرف، نفع خواهند برد که نفع آنان نفع مردم است.
حجت الاسلام محمد جواد منتظری افزود: مسأله قضاوت بسیار مهم و موضوعی است که خداوند آنرا از آنِ خود میداند. خداوند قاضی است.خداوند این سِمت و جایگاه را در روی زمین بر عهده انبیا گذاشته است.
وی تأکید کرد: از مجموعه معارف دین و احکام و مجموعه تجربیات بشر پیداست که امر قضاوت امری لازم برای جامعه است که نمیتوان به این سِمَت عنوان شغل را داد.
**قضاوت را شغل ندانید
وی با اشاره به اینکه قضاوت را شغل و منبع درآمد ندانید، ادامه داد: هر کسی در ازای کاری که انجام میدهد مطالبه وجه میکند اما یک قاضی نمیتواند به ازای پروندهای، مشخص کند چقدر پول میگیرد لذا قضاوت و وکالت نباید منبعی برای درآمد تلقی شود.
حجت الاسلام منتظری بیان کرد: در شرع اسلام تأکید شده است که قاضی برای تأمین زندگی نباید حد و مرز داشته باشد. در کل قاضی باید به خوبی تأمین شود چون سرنوشت زندگی مردم دست قاضی است حیات و مرگ، طلاق و پیوند و مسائل کیفری و جزایی و… به عهده قاضی است.
وی ادامه داد: دستگاه قضا با توجه به اهمیت و رسالت خود دو بال مهم “کانون وکلا و کانون کارشناسان” را دارد سلامت کاری قضاوت و دستگاه قضایی در مواردی به کار مجموعه وکلا و کارشناسان ارتباط دارد. دستگاه قضا بدون این دو بال نمیتواند مسئولیت خود را مطلوب انجام دهد.
**احقاق حق مهمترین وظیفه دستگاه قضا
منتظری گفت: مهمترین وظیفه دستگاه قضا در کنار سایر وظایفی که قانون به او داده، احقاق حق است که مردم باید مرجعی داشته باشند که به آن مراجعه کنند. امر حقوقی یک امر تخصصی است. عامه مردم به زوایای مسائل حقوقی دسترسی ندارند. مثل پزشکی که تخصص خود را دارد.امروز در دادگستری ملاقات عمومی داشتم که حدود ۲۵ نفر مراجعه کردند و در بین آنها حدود ۱۰ نفر هیچ آشنایی به آنچه میخواهند و حق خود می دانند، نداشتند.
مردم باید به مسائل حقوقی آگاه باشند
وی گفت: مردم نیاز به آگاهی در مسائل قانون دارند. مردم راه ورود به کیفیت دفاع از خود را ندارند لذا به وکیل مراجعه میکنند.
وکیل در جامعه عدالت را ایجاد میکند
رئیس دیوان عالی کشور خطاب به وکلا گفت: وکلای جدید بدانند که بخشی از احقاق حقوق مردم و اجرای عدالت در جامعه بر عهده وکیل است.
وی با اشاره به اینکه اگر وکیل نقش خود را بداند و محدودیتها را بشناسند سختی کار را هم میپذیرد، افزود: قاضی شدن هم محدودیتهای خود را دارد از شرکت در مجالس و محفل گرفته تا پوشیدن لباس و گرفتن هدیه و ….محدودیت قاضی است که قضات از همان ابتدا اگر این محدودیتها را پذیرفتند وارد این شغل میشوند.
**وکالت تضمینی نداریم
منتظری با اشاره به اینکه در مجموعه قضا وکالت تضمینی نداریم بیان کرد: باید به صراحت با موکل صحبت شود و به او گفته شود که مطالبهاش اثبات شدنی یا اثبات نشدنی است. رئیس دیوان عالی کشور بیان کرد: دستگاه قضا وکلا و کارشناسان مکمل هم باشند رابطهها را آنقدر درست و صمیمی کنید که جلسات بین اینها باعث انعکاس اشکالات دستگاه قضا و رفع عیب شود در این صورت سطح سلامت دستگاه قضا ارتقا مییابد.
وی خطاب به وکلا بیان کرد: سعی کنید تقوا، خدا ترسی و احقاق حق مظلوم را پیشه کنید.
*وکلا دنبال صلح و سازش باشند
وی با تأکید بر اینکه تلاش کنید که دنبال صلح و سازش باشید ، افزود: در پروندههایی که اثبات ادعای موکل سخت است باید صلح و سازش ملاک باشد.
وی در پایان صحبتهای خود گفت: امر وکالت امر مقدس برای احقاق حق مظلوم است.
در ادامه این مراسم علاوه بر اهدا هدیه به مهمان ویزه کانون وکلای دادگستری استان همدان، از ۳ نفر برتر آزمون اختبار کارآموزان وکالت تقدیر شد که اسامی به شرح زیر است:سروش ولایتی، سعید محمدی و مهسا نوری شیوا. درپایان ۶۱ نفر از کارآموزان وکالت استان تحلیف و سوگندنامه وکالت را قرائت وامضا کرده وآیین تحلیف به جا آمد.
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42