به مناسبت روز ملی “مرتع و مرتع داری” مراسمی در ارتفاعات روستای فسیجان از توابع شهرستان بهار برگزار شد.
مهندس اسفندیار خزائی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان از تراکم دام بیش از ظرفیت در مراتع این استان خبر داد و گفت: ظرفیت مجاز مراتع همدان ۶۹۰ هزار واحد دامی است، اما هماکنون میزبان یک میلیون و ۸۰۰ هزار دام هستیم.
مدیرکل منابع طبیعی همدان، راه حل برونرفت از این مشکل را «مدیریت هوشمندانه چرای دام» و «استفاده از پسماندهای کشاورزی برای تأمین خوراک دام» عنوان کرد و گفت: برای جلوگیری از وارد شدن خسارت به مراتع طول دوره چرای دام، بازه ای کوتاهتر شده و پسماندهای کشاورزی نیز برای تغذیه دام استفاده می شود تا فشار بر مراتع کمتر شود.
خزایی با بیان اینکه این وضعیت، مراتع را به سمت فرسایش شدید و تشدید ریزگردها سوق میدهد، تاکید کرد: «اگر پوشش گیاهی از بین برود، شاهد آغاز فرسایش خاک و افزایش گردوغبار خواهیم بود که پیامدهای آن برای استان و کشور فاجعهبار است.
وی با اشاره به شناسایی ۱۸۶۰ گونه گیاهی در مراتع همدان، از وجود گونههای منحصر به فردی مانند «مفرا» و «آویشن الوند» در این مناطق خبر داد و گفت: از این تعداد ۳۰۰ گونه خوراکی دارویی صنعتی و معطر هستند و نابودی این ذخایر ژنتیکی، اکوسیستم منطقه را با بحران مواجه میکند.
خزایی با بیان اینکه هم اکنون در هر هکتار یک واحد دامی در مراتع چرا میکند، اعلام کرد: با وجود اینکه مراتع همدان تنها ۱٪ از مراتع کشور را تشکیل میدهند، اما به دلیل تراکم بالای پوشش گیاهی، ۳٪ تولید علوفه ملی را تأمین میکنند.
وی افزود: ۷۰ هزار هکتار از مراتع درجه یک استان در اختیار عشایر است که میتوان با بهرهگیری از دانش بومی آنان در احیای مراتع و توسعه پایدار همکاری کرد.
خزایی با اشاره به موقعیت ویژه مراتع همدان در دو ناحیه رویشی زاگرس و ایران تورانی، نقش این عرصهها را در تولید اکسیژن و مهار کانونهای گردوغبار حیاتی خواند و تاکید کرد: مراتع تنها یک واحد اقتصادی نیستند، بلکه خط دفاعی ما در برابر بحرانهای زیستمحیطی هستند.
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42