کارشناس برنامه پیشگیری و کنترل سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: سرطان سینه شایعترین سرطان در بین زنان همدانی است و ۲۷ درصد از کل سرطانهای زنان این استان را به خود اختصاص می دهد.
شراره نیک سیر اظهار کرد: پس از سرطان سینه (پستان)، در بین بانوان میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ، سپس پوست با ۹.۵ درصد و سرطان خون شایع است.
وی اضافه کرد: بررسی وضعیت بروز سرطان سینه طی دوره ۶ ساله گویای این است که میزان ابتلا به این نوع سرطان ۵۰ درصد رشد داشته و در این دوره ۱۴۲ مورد جدید ابتلا به این نوع سرطان شناسایی شده است.
کارشناس برنامه پیشگیری و کنترل سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه میزان بروز سرطان سینه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت بانوان ۴۱.۳ نفر است اظهار کرد: این سرطان در صورت تشخیص زودرس و به هنگام، درمان پذیر است.
نیک سیر خاطرنشان کرد: در این راستا غربالگری جامعه هدف یعنی بانوان ۳۰ تا ۶۹ سال در مراکز بهداشتی استان همدان به صورت رایگان انجام می شود و در صورت نیاز به ماموگرافی یا سونوگرافی به مراکز درمانی معرفی می شوند.
وی گفت: سال گذشته ۷۶ هزار زن ۳۰ تا ۶۹ سال برای غربالگری به مراکز خدمات بهداشتی مراجعه کردند که ۶ ماهه سال جاری نیز ۱۱.۱ درصد از جمعیت هدف برای غربالگری اقدام کردند.
کارشناس برنامه پیشگیری و کنترل سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: بانوان ۳۰ تا ۴۰ سال باید هر ۲ سال یکبار و بالای ۴۰ سال باید سالی یک نوبت برای غربالگری اقدام کنند با این وجود توصیه می شود که خودآزمایی از ۲۰ سالگی شروع شود.
نیک سیر بیان کرد: افزایش سن یکی از عوامل خطر برای بروز سرطان سینه به شمار می رود یعنی با بالا رفتن سن احتمال ابتلا نیز افزایش می یابد.
وی گفت: مردان نیز به این نوع سرطان مبتلا می شوند ولی میزان بروز آن در زنان ۱۰۰ برابر بیشتر از مردان است همچنین سابقه خانوادگی مثبت یعنی ابتلای یکی از بستگان درجه یک مثل مادر، خواهر و دختر به این سرطان خطر ابتلای فرد را ۲ برابر می کند.
وی افزود: شروع قاعدگی زودرس (قبل از ۱۲ سالگی) و یائسگی دیررس (بعد از ۵۲ سالگی) با افزایش جزئی در احتمال بروز سرطان پستان همراه است در عین حال سابقه پرتوتابی به قفسه سینه، سن بالای مادر در زمان اولین تولد، مصرف الکل و سیگار، چاقی یا اضافه وزن به ویژه در زنان یائسه از عوامل خطر به شمار می رود.
کارشناس برنامه پیشگیری و کنترل سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان درباره علائم سرطان نیز گفت: احساس وجود سفتی یا غده در پستان یا زیر بغل شایعترین علامت در سرطان پستان است.
نیک سیر افزود: تغییر در اندازه یا شکل پستان، بهم خوردن تقارن آنها، ترشح خونی و چرکین از نوک پستان، فرورفتگی پوست، قرمزی و زخم شدن، تغییر شکل پوست پستان (مثل پوست پرتغال) از دیگر علائم است و در صورت بروز این قبیل علائم باید به پزشک مراجعه کرد.
وی اضافه کرد: برخی از مولفههای ایجاد سرطان پستان نظیر جنس، سن و سابقه فامیلی در کنترل فرد نیست اما برخی از عوامل موثر در پیشگیری از ابتلا به این نوع سرطان نظیر وزن، ورزش منظم، کنترل میزان و نوع چربی رژیم غذایی، افزایش مصرف روزانه سبزی و میوه در دست خود فرد است.
کارشناس برنامه پیشگیری و کنترل سرطان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان ادامه داد: باید با تحرک بدنی کافی و تغذیه متعادل و متناسب از بروز چاقی و اضافه وزن جلوگیری کرد در عین حال با فعالیت بدنی موثر مانند پیاده روی تند به میزان ۴۵ تا ۶۰ دقیقه در روز برای پنج روز در هفته برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان اقدام شود.
نیک سیر بیان کرد: چربی های اشباع موجود در گوشت و لبنیات پرچرب نسبت به چربی های غیر اشباع موجود در آجیل، دانه ها، روغن زیتون و کانولا بیشتر فرد را در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار می دهد.
وی اظهار کرد: مصرف روزانه پنج واحد سبزی و میوه می تواند با هدف مهار رشد سلولهای سرطان، محدود کردن مصرف گوشت هایی که در دمای بالا تهیه می شود ضروری است زیرا در این شرایط مواد شیمیایی تولید و باعث افزایش خطر ابتلا به برخی سرطانها می شود.
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42