در پنجمین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی همدان موضوع سیب زمینی همدان و صادرات آن بررسی شد.
در این جلسه رئیس کمیسیون و کشاورزان و تولیدکنندگان حاضر در جلسه هشدار دادند که اگر صادرات سیب زمینی با روال فعلی پیش برود سال بعد سیب زمینی به شدت گران میشود.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن همدان گفت: با رویهای که امسال پیش گرفته شده و سیبزمینی را از کشاورزان حدود ۶هزارتومان خریداری میکنند، برای سال بعد کشاورزان سیبزمینی کمی میکارند که سبب کمبود و گرانی شدید سیبزمینی خواهدشد.
علی محمودی ادامه داد: حداقل ۸ تا ۹هزارتومان قیمت تمامشده تولید سیبزمینی برای کشاورزان است که با فروش کیلویی ۶هزارتومان حدود ۳۰درصد از سرمایه آنها از دست میرود.
وی با بیان اینکه دولت ۲میلیاردتومان وام با بهره ۱۳درصد به سیبزمینیکاران میدهد تا کمکی کرده باشد شود، افزود: کشاورزان در حال فروش بذرهایشان هستند و این یعنی اگر دولت فکری برای سیبزمینی آنها نکند سال بعد با کمبود و گرانی آن در بازار مواجه خواهدشد و به نظرم مردم کمتر از ۳۰هزارتومان نمیتوانند سیبزمینی بخرند.
یک فعال حوزه کشاورزی نیز در این رابطه اظهار داشت: حتی بعضی از کشاورزان هرکیلو سیبزمینی را ۳هزار تومان میفروشند که هزینه سم و کود را هم درنمیآورد. بنده برای شما با سند و مدرک ثابت میکنم که در بسیاری موارد هزینه تولید سیبزمینی بالای ۱۰هزارتومان برای کشاورز تمام شده است.
وی تأکید کرد: مشکلی که در سال ۹۹ گریبان کشاورزان را گرفت و اتفاقی که در سال۱۴۰۰ در بازار سیبزمینی افتاد در حال تکرار است.
این کشاورز توضیح داد: چون سیبزمینی در سال۱۳۹۹ روی دست کشاورزان ماند تولید در سال۱۴۰۰ بهشدت افت کرد و باعث شد بازرسیها از انبارها و سردخانه شدت بگیرد و کشاورزان و انبارداران جریمههای میلیاردی شوند و قیمت در بازار مصرف هم بالا باشد. این در حالی بود که تولیدکنندگان مقصر وضع موجود نبودند.
این کشاورز همدانی گفت: دولت باید فکری بهحال صادرات سیبزمینی کند و با خرید تضمینی ۱۲هزارتن سیبزمینی شرایط تغییر نمیکند.
وی بیان کرد: در حال حاضر کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان تولیدکننده سیبزمینی هستند و نیاز چندانی به سیبزمینی ایران ندارند افغانستان هم سیبزمینی ۳هزار تومانی و ارزانقیمت وارد میکند که نه تنها به درد تولید نمیخورد که بازار ما را خراب هم میکند.
در ادامه مدیر سازمان تعاون روستایی استان همدان با تأکید بر اینکه مشکلات از نبود برنامه برای الگوی کشت نشأت میگیرد، گفت: نگاهی به آمار صنایع تبدیلی و میزان تولید سیبزمینی در همدان بیندازید متوجه میشوید که تناسبی بین آنها وجود ندارد و باید تمهیدی برای آن صورت بگیرد.
مسعود اکبری با بیان اینکه اما آنچه که به عهده سازمان تعاون روستایی قرارداده شده خرید تضمینی ۱۲هزارتن سیب زمینی از کشاورزان همدانی است، اظهار کرد: این میزان برای کل کشور ۳۰هزارتن تعیین شده که بین استانهایی که تولید سیبزمینی دارند تقسیم شده و سهم استان همدان ۱۲هزارتن تعیین شده است.
وی گفت: امضای قرارداد با کشاورزان برای خرید تضمینی در جهت کنترل قیمت و جلوگیری از افزایش قیمتهاست.
در ادامه معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان در کمیسیون کشاورزی اتاق گفت: بدون بهرهبرداری از کشاورزی، باید روی کشت محصولات صادراتمحور تمرکز کرد و محور و مقاصد بازار را شناخت.
شهرام پرورش ادامه داد: برای سالجاری چند برنامه حمایتی وجود دارد که یکی از آنها خرید تضمینی ۱۲هزارتن سیبزمینی است.
وی ادامه داد: امیدواریم بازار عراق هم چراغ سبز را برای واردات سیبزمینی نشان بدهد ولی در کل شرایط امسال را باید بپذیریم اما برای سال آینده نباید برای صادرات محصولات کشاورزی برنامه زیادی داشته باشیم چون همدان با مشکل کمبود آب مواجه است، پس باید تنها به تولید جهت تأمین بازار داخل فکر کنیم.
ایمیل : info@hamedanfarhikhteh.ir
تلفن: 34281598-081
آدرس: همدان خیابان پاستور کوچه پاستور پلاک 42